Kinderalimentatie & Partneralimentatie
Kinderalimentatie
Ouders zijn verplicht om te voorzien in het onderhoud van hun kinderen tot 21 jaar oud. Maar wist u dat dit niet alleen geldt voor de ouders? Ook een stiefouder kan onderhoudsplichtig zijn. Of degene die het kind verwekt heeft maar nooit erkend heeft. Het maakt hierbij niet uit of diegene gezag heeft of niet.
De hoogte van kinderalimentatie is afhankelijk van allerlei omstandigheden, waarbij de hoogte van de inkomsten van de ouders en de mate waarin de kinderen de ouders zien de belangrijkste factoren zijn. Hoewel de berekening van de kinderalimentatie in veel gevallen duidelijk is, is dat niet altijd het geval. Het kan soms nog best complex zijn om de hoogte van de alimentatie goed te berekenen. Er worden veel gerechtelijke procedures gevoerd om de hoogte van de kinderalimentatie vast te stellen of te laten wijzigen. Voor zo’n gerechtelijke procedure is advocatenhulp nodig. Advocatenkantoor Elbertse voert veel van dat soort procedure, maar kan ook helpen om in onderling overleg de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen.
Voor kinderen 18, 19 en 20 jaar oud geldt een aanvullende regel. Als zij zelf veel geld verdienen omdat zij al werken, kan de alimentatie hierdoor flink lager uitvallen. Deze kan zelfs helemaal wegvallen.
Kinderen van 21 jaar of ouder hebben geen wettelijk recht op kinderalimentatie. Toch komt het vaak voor dat ouders ook voor hen willen bijdragen in de kosten van hun studie. In sommige gevallen hebben de ouders zelfs een bindende afspraak gemaakt (bijvoorbeeld in een ouderschapsplan) waarin staat dat kinderen vanaf 21 jaar een afdwingbaar recht hebben op kinderalimentatie. Als zo’n derdenbeding gemaakt is, kan een kind daar een beroep op doen.
Partneralimentatie
Partneralimentatie komt veel minder vaak voor dan kinderalimentatie. Dat komt omdat een recht op partneralimentatie in beginsel alleen bestaat als men samen getrouwd is (geweest) of een geregistreerd partnerschap heeft (gehad). Soms wordt een recht op partneralimentatie opgenomen in een samenlevingsovereenkomst, maar meestal niet. Bij samenwoners zonder samenlevingsovereenkomst is er in ieder geval geen recht op partneralimentatie.
Daarbij heeft kinderalimentatie voorrang op partneralimentatie. De persoon die alimentatie moet betalen zal eerst de kinderalimentatie moeten betalen. Alleen als er dan nog financiƫle ruimte over is kan er partneralimentatie verschuldigd zijn. Voor veel ouders houdt de financiƫle ruimte wel op na het betalen van kinderalimentatie.
De berekening van partneralimentatie lijkt op de berekening van kinderalimentatie, maar er spelen aanvullende factoren. Het gebruik van een alimentatierekenprogramma is hierbij stek aan te bevelen. Advocatenkantoor Elbertse heeft uiteraard een alimentatierekenprogramma. Dit is hetzelfde programma als de rechtbanken gebruiken. Dat is handig.